Een kalknagel is een verzamelnaam voor gele of witte verkleuring en verdikking van de nagel. Deze verkleuring enverdikking zijn een symptoom van een onderliggende aandoening zoals een schimmelinfectie, nageltrauma of andere huidziekte zoals psoriasis of lichen planus of het gevolg van aandoeningen zoals vaatziekten, diabetes en nierinsufficiëntie. Een gespecialiseerd voetverzorger zoekt voor jou de juiste oorzaak.
Schimmelnagels zijn dikker en hebben een gelige, groene of witte kleur. De nagel is kwetsbaar en brokkelig. Knippen is vaak niet meer mogelijk. Soms laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. Soms is er tegelijk ook een schimmelinfectie van de huid aanwezig (voetschimmel). Deze kan eruitzien als kloofjes en schilfering tussen de tenen of langs de voetrand.
Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet en van daaruit later de nagel. Schimmels zijn overal in de omgeving. Ze maken schimmelsporen. Deze zijn heel klein en verspreiden zich makkelijk. De voeten kunnen besmet raken door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, douches, sportclubs, zwembaden, sauna’s, etc. Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. Dat heeft te maken met je persoonlijke weerstand tegen schimmels.
De diagnose “schimmelinfectie” of “schimmelnagel” wordt vaak gesteld op het klinisch beeld, hoe het eruit ziet. Uit onderzoek blijkt dat slechts 60% van de schimmelnagels ook daadwerkelijk een schimmelinfectie zijn. De overige 40% zijn aandoeningen die erop gelijken. Er zijn dus ook andere aandoeningen die sterk op een schimmelinfectie lijken. Het is dus belangrijk om zeker te weten of het echt een schimmel is alvorens deze te behandelen.
Om de diagnose met zekerheid te stellen bekijken we een stukje nagel onder de microscoop om de schimmel te kunnen zien. Daarnaast zoeken we ook naar kleine hoeveelheden genetisch materiaal. Pas als deze 2 testen positief zijn, spreken we van een schimmelnagel. Deze testen gebeuren tijdens je afspraak en hebben een meerprijs van €30,00 .Bij twijfel kan er in overleg met je arts een stukje nagel opgestuurd worden naar het labo. In België gebeurt dat echter zelden.
De verdere behandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de uitgebreidheid van de infectie, het type schimmel, je medische voorgeschiedenis, enz.
Om schimmelinfectie te voorkomen draag je best steeds slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Houd je voeten goed schoon en droog. Droog goed af tussen de tenen en gebruik zo nodig een strooipoeder of talkpoeder. Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken en goed geventileerde, niet te nauwe schoenen. Heb je toch een infectie? Raadpleeg dan een gespecialiseerd voetverzorger.