Diabetes mellitus is een chronische aandoening waarbij de hoeveelheid suiker in je bloed langdurig verhoogd is. Dit is meestal het gevolg van een gebrekkige productie of een resistentie van insuline. Insuline is een hormoon dat in de pancreas of alvleesklier wordt aangemaakt. Zowel bij een gebrekkige productie van insuline als bij resistentie ervan kunnen de lichaamscellen de suiker in bloed (glucose) niet voldoende opnemen. Bijgevolg stapelt de hoeveel suiker zich op in het bloed terwijl lichaamscellen een tekort aan suiker hebben. Deze situatie wordt diabetesmellitus of ‘suikerziekte’ genoemd.
Volgens de laatste schatting leven in Vlaanderen 600.000 mensen met diabetes. Dat betekent dat elke 17 minuten iemand de diagnose diabetes krijgt. Deze aandoening heb je levenslang. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een bloedafname. Om van diabetes te spreken moeten de suikerwaarden in het bloed op twee onafhankelijke momenten verhoogd zijn.
De diagnose wordt vaak anders gesteld bij type 1 dan bij type 2 diabetes, omdat de symptomen variëren. Bij diabetes type 1 zijn de symptomen duidelijk en uitgesproken, terwijl mensen met diabetes type 2 soms jarenlang geen merkbare klachten hebben. Mogelijke symptomen die zich vaak langzaam ontwikkelen zijn veel drinken, veel moeten plassen, een droge of plakkerige tong, vermoeidheid of slaperigheid, lusteloosheid, verlies van eetlust, misselijkheid, buikpijn of vermageren zonder reden. Toch ontwikkelt ongeveer 50% van de patiënten met diabetes geen symptomen.
De oorzaken verschillen per type diabetes. De meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en type 2, maar er bestaan ook zeldzamere varianten van de aandoening.
Diabetes type 2 ontstaat meestal bij volwassenen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Ongeveer 90 tot 95% van alle diabetespatiënten hebben diabetes type 2. Een combinatie van 2 problemen ligt meestal aan de basis voor het ontwikkelen van type 2 diabetes. Eerst is er het probleem van insulineresistentie; de aangemaakte insuline is van mindere kwaliteit en werkt hierdoor minder goed. Dit wordt meestal in de hand gewerkt door overgewicht, suiker- en vetrijke maaltijden, een gebrek aan lichaamsbeweging en een verhoogde bloeddruk. Ook een licht verhoogde bloeddruk verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast is speelt ook de leeftijd een risicofactor, net zoals erfelijkheid. Als compensatie zal de pancreas extra insuline aanmaken, maar geraakt uiteindelijk uitgeput waardoor de insulineproductie afneemt en de bloedglucose verder zal stijgen.
30% van alle patiënten met diabetes type 2 heeft op het moment van de diagnose reeds complicaties (nierschade, hart- en vaatziekten, aantasting van de ogen, zenuwschade, voetwonden…).
De overheid ontwikkelde samen met de diabetesliga het project HALT2Diabetes. Via deze vragenlijst kan je jouw risico op diabetes type 2 en op hart- en vaatziekten berekenen. Bekijk aandachtig de vragen en duid aan wat voor jou van toepassing is. Vervolgens krijg je gezondheidsadviezen op jou maat en een eventuele doorverwijzing naar je huisarts of andere zorgverleners.
Bekijk aandachtig de vragen en duid aan wat voor jou van toepassing is. Er is telkens 1 antwoord mogelijk. Jouw score én het bijhorend advies worden automatisch berekend. Ga aan de slag met de adviezen en ga ermee naar je huisarts indien dit voorgesteld wordt. Je kan deze vragenlijst hier invullen.
Bij prozorg beschikken we over een erkend en ervaren verpleegkundige die gespecialiseerd is in diabetes (diabeteseducator).
Als je diabetes type 2 hebt, kom je wellicht in aanmerking voor sessies bij een diabeteseducator. Indien je hiervoor een voorschrift hebt van je huisarts, wordt dit volledig terugbetaald! Neem dus snel een kijkje. Heb je geen diabetes, maar zit je wel met een hele boel vragen of kunnen we je op een andere manier verder helpen? Ook dan ben je uiteraard van harte welkom. Let op; zonder voorschrift van je huisarts betaalt je mutualiteit de sessie niet terug.
Kijk snel op diabeteseducatie in het opstarttraject of op diabeteseducatie in het zorgtraject.
Neem gerust ook een kijkje op onze facebook-pagina of Intagram-pagina waar we regelmatig heerlijke receptjes voor mensen met diabets delen!
Volg je je diabeteseducatie bij Prozorg, dan kan je het boek aankomen voor € 25,00.
Volg je ergens anders je diabeteseducatie maar wil je toch het boek aankopen, dan betaal je het volledig drukwerk van € 50,00.
Meer weten? Maak dan een afspraak bij ons diabeteseducator in Tremelo of in Heist-op-den-Berg!